Seminarul s-a desfășurat în sala de conferințe a Hotelului Lev Ljubljana și a avut 70 de participanți. Organizatorii Meta Brecic, Maja Drobne alături de facilitatorii Jo Claeys, Henk Persyn și Alenka Oblak au întreținut o atmosferă relaxată dar totodată plină de informații și materiale foarte folositoare atât în lucrul cu tinerii dar și în prpunerile de proiecte pentru Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate. Ne-au ținut atât de conectați la activități încât abia daca am apucat să vedem, în ultima zi înainte de plecare, o parte din Ljubljana.

Timpul destinat pregătirii pentru acest seminar a fost relativ scurt și a fost destul de dificil să găsim variante simple de transport. Cei 5 participanți care am venit din România am folosit modalități diferite de a ajunge la Ljubljana chiar și după ce am organizat un grup de Whatsapp și am încercat să găsim soluții împreună. Faptul că am venit din regiuni diferite a făcut ca să ne întâlnim pentru prima dată abia la Ljubljana. 

Duminică 2 – Am ajuns la ora 16 și m-am cazat pentru ca apoi la ora 17 să mergem în turul grafitti care s-a dovedit o experiență inedită. Seara a avut loc o întâlnir informală cu organizatorii.

Luni 3 – Activitățile au fost organizate în așa fel încât să putem interacționa și comunica cu cât mai mulți dintre participanții la seminar. S-a discutat și s-au folosit metode de educație nonformală și de incluziune socială. Seara am adus fiecare produse și băuturi din țările noastre și spre final am petrecut pe muzică sârbească

Marți 4 – Dimineața Alenka a început prin prezentarea posibilităților pe care le deschide Corpul European de Solidaritate apoi s-a discutat în paralel despre diferite subiecte. Eu am participat la secțiunea finanțare cu Meta Brecic și la partea de educație non-formală cu Maja Drobne unde am aflat despre “Learning Out of the box” și alte utilitare pentru activitățile de educație non formală. A urmat apoi sesiunea de grupuri informale unde am discutat cu cercetătorul Jonathan Robertson care cercetează impactului activităților de voluntariat și a proiectelor de mobilitate asupra tinerilor participanți. Seara am continuat activitățile de networking și discuțiile cu ceilalți participanți la curs.

Miercuri 5 – Dimineața am discutat despre aspectele cheie în construirea de parteneriate de calitate și despre pașii și obiectivele ce trebuie urmărite.

Am avut apoi un nou prilej de a descoperi detalii despre programele și activitățile potențialilor viitori parteneri de proiect. După prânz Jo Claeys a ținut o prezentare de excepție și ne-a vorbit despre programul Erasmus+.

Seara a continuat cu activități de networking și consolidarea parteneriatelor

Joi 6 – Jo și Henk au pus în scenă un adevărat “Morning Show” în care au imaginat un interviu cu un participant la un proiect de mobilitate implementat greșit și apoi, alături de cei de la AN, au analizat și enumerat cele mai întâlnite greșeli care duc la astfel de nereușite. A urmat apoi o sesiune de coaching și prezentarea unor proiecte implementate cu succes. Seara au fost înmânate diplomele de participare și am mulțumit organizatorilor

Vineri 7 – Cu speranța că ne vom revedea, ne-am luat rămas bun de la organizatori și de la viitorii parteneri de proiecte. Am vizitat centrul Ljubljanei și la ora 13 am plecat spre aeroportul de la Veneția.

Facilitatorii au folosit metode inovatoare și au reușit să creeze legături puternice între participanți. Au reuțit să atingă acest obiectiv și m-au impresionat prin diversitatea și originalitatea procesului. Am pus bazele unor parteneriate strategice pentru comunitate și un potențial impact național

Luni 17 decembrie voi ține un workshop în cadrul universității din Craiova unde voi vorbi despre proiectele de incluziune, Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate

Voi prelua metodele non-formale învățate și le voi folosi în lucrul cu tinerii. Diseminarea și împărtășirea experiențelor acumulate cred că va veni natural având în vedere faptul că aceste proiecte sunt destinate tuturor, dar mai ales voi discuta cu tinerii cărora li se adresează în mod particular și îi voi sprijini să scrie proiecte.

Totul a fost peste măsura așteptărilor. Am cunoscut oameni minunați și metode educaționale inedite.

Sunt foarte recunoscător pentru acestă oportunitate, mi-a reiterat pasiunea pentru youthwork și proiectele de mobilitate.

https://www.salto-youth.net/tools/european-training-calendar/training/key-to-inclusion-european-solidarity-corps.7639/

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.