Discuțiile au avut loc la mai multe licee din Craiova, s-au făcut vizionări de proiecții și s-a discutat deschis depre drepturi, libertăți și cum pot fi acestea apărate, depre revoluția franceză și cutumele vremii (droit du seigneur).
Beaumarchais a fost un polimat francez (polimat = persoană care are multe cunoștințe semnificative din diferite domenii)
Figură importantă a iluminismului francez, Beaumarchais a fost în diferite momente din viață ceasornicar, inventator, dramaturg, muzician, diplomat, spion, editor, horticulturist, comerciant de arme, satirist, finanțator și revoluționar (atât francez cât și american).
La scurt timp după moartea lui Voltaire în 1778, Beaumarchais se hotărăște să publice toate lucrările lui Voltaire, multe dintre care erau interzise în Franța. El a cumpărat drepturile pentru majoritatea manuscriselor lui Voltaire de la editorul Charles-Joseph Panckouck în februarie 1779. Pentru a scăpa de cenzura franceză, a amenajat o tiparniță la Kehl, în Germania.
Deși a fost un salvator și promotor al operelor lui Voltaire, Beaumarchais este cunoscut în special pentru opera Nunta lui Figaro, subiectul acesteia făcând subiectul numeroaselor creații artistice în muzică (Mozart, Rossini), teatru (Moliere – Tartuffe), etc, iar mai recent film
Este considerat premergătorul drepturilor de autor prin inființarea unui ”birou de legislație dramatică” – bureau de législation dramatique, Société des auteurs et compositeurs dramatiques după 1829.