The Future We Want

50 de tineri europeni pornesc într-o caravană prin 7 țări pentru a mobiliza cetățenii să lupte pentru mediu

50 de tineri europeni, 7 țări, 17 orașe. Așa va arăta caravana de 3 săptămâni cu autocarul prin Europa, cu scopul de a informa oamenii cu privire la efectele dăunătoare pentru planetă și drepturile omului în ceea ce privește fast fashion-ul, prin campanii stradale și întâlniri cu autorități locale, naționale și europene.

Caravana proiectului ”The Future We Want”, coordonat de către Asociația A.R.T. Fusion și implementat în parteneriat cu alte 8 organizații din Belgia, Franța, Finlanda, Portugalia, Slovenia, Germania, Serbia și Italia, începe pe 28 august în București, iar apoi ajunge la Craiova.

Activitățile stradale din Craiova vor avea loc pe 29 august, între orele 18.00 – 20.00, pe strada Unirii, în zona Doljana sau mai precis zona fântânii de lângă Restaurantul și terasa Bulevard, str. Lipscani nr. 1

Locație aici 📍

Tinerii europeni așteaptă trecători de toate vârstele și îi invită să ia parte la activitățile de informare cu privire la efectele dăunătoare ale industriei fast fashion, dar și să semneze petiția prin care cer Parlamentului European măsuri concrete, precum introducerea interdicției reclamelor pentru companiile fast fashion în Pactul Ecologic European.

Fast fashion-ul, caracterizat prin producția masivă de haine ieftine care răspunde trend-urilor ce se schimbă cu o viteză amețitoare, a devenit un factor important în ceea ce privește multe probleme sociale, dar și de mediu. Industria se extinde rapid, în mod special prin intermediul reclamelor pe rețele sociale, și este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de carbon, reprezentând mai mult decât produc zborurile internaționale.

În anul 2024, Parlamentul Francez a adoptat o lege inovativă prin care adresează amploarea industriei fast fashion, cu scopul de a proteja designerii locali care aderă la standarde sociale și de mediu mai înalte. Prin interzicerea reclamelor companiilor de fast fashion, statul francez încearcă să combată competiția nedreaptă și să promoveze practici sustenabile. Legislația actuală a Franței în domeniu a inspirat tinerii europeni să pună presiune pe instituțiile Uniunii Europene să fie mai ambițioase și să acționeze urgent în acest sens – această propunere de politică publică este susținută și prin scrisoarea deschisă semnată deja de 43 de organizații din mai multe țări (aceasta poate fi consultată și semnată aici).

„Astăzi, ni se oferă o lume în care consumerismul excesiv este cheia fericirii. Trebuie să oprim această minciună. Suntem aici pentru a propune un alt model de societate, o Europă care să poarte cu mândrie haine etice este mai admirabilă decât una care poartă unul dintre cele 6.000 de produse noi oferite de SHEIN în fiecare zi, produse prin muncă forțată.”, spune un participant francez.
Pe lângă milioanele de tone de haine aruncate, ce sfârșesc în gropi de gunoi în fiecare an, companiile de fast fashion precum Primark și Zara sunt acuzate în mod regulat de practici de greenwashing și încălcări ale drepturilor omului în țări din Asia, unde sunt produse aceste haine, motive pentru care tinerii europeni își doresc să abordeze acest subiect cu liderii locali, naționali și europeni.
„Dacă întrebi oamenii dacă un tricou pe care-l cumpără cu 5 euro merită 12 ore de muncă forțată pe care trebuie să o facă un copil din Asia în fiecare zi, probabil ți-ar spune nu. Nu este nimic de admirat la modelul de afaceri al fast fashion-ului.”, spune o participantă din Slovenia.
„E foarte bine că tinerii vor să vorbească despre asta. Nu m-am întrebat niciodată de unde vin hainele mele și mă bucur să văd că tinerii sunt implicați și că speră că vor schimba lucrurile.”, a spus un trecător din Brașov, care a luat parte la campania stradală ce a avut loc în aprilie 2024. 

CINE SUNTEM?

Suntem un grup de 50 de tineri din 9 țări europene care vor să promoveze Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în Europa. Misiunea noastră este să interacționăm cu 30.000 de tineri și să mobilizăm autoritățile publice să acționeze în vederea problemelor de mediu prin intermediul advocacy-ului, unei campanii online, și prin intermediul campaniilor stradale.

Ne vom concentra eforturile de informare pe fenomenul fast fashion, din cauza implicațiilor profunde pe care le are asupra mediului și societății.

Pentru a reuși acest lucru, vom vizita 17 orașe europene timp de 3 săptămâni în România, Serbia, Italia, Slovenia și Franța, înainte să ajungem la instituțiile europene din Belgia. În timpul acestei călătorii, vom aduna suport și perspective de la alți tineri europeni și vom dezvolta împreună cu ei un Manifesto care reflectă viziunea unui viitor pe care și-l doresc tinerii pentru Europa.