Email:
info(a)goromania.info
Photos from Muzeul Olteniei's post
🇷🇴 Go Romania is excited to announce the search for young enthusiasts ready to participate in a dynamic and impactful volunteering project in Craiova, Romania! 📌 We value diversity and are eagerly looking for volunteers with a wide range of interests, experiences, and cultural backgrounds. This project offers a unique opportunity to connect with other international volunteers and collaborate on activities that not only stimulate personal growth but also create a positive impact on the community....![]()
info.goromania.info
🇷🇴 Go Romania is excited to announce the search for young enthusiasts ready to participate in a dynamic and impactful volunteering project in Craiova, Romania! 📌 We value diversity and are ea...
Implicare pentru tranziție justă
#coalitiaimplicataajiului
#climatejustice
#climateresilience
#advocacy #mediu #activism
❗️Solidari cu colegii noștri de la Asociația Parcul Natural Văcărești solicităm Primarului General al Capitalei să își trateze cu respect partenerii și să restabilească termenii colaborării dintre Municipalitate și Asociație, așa încât Bucureștiul să nu aibă de pierdut. ![]()
Solicităm Primarului General al Capitalei să își amintească că Bucureștiul are un Parc Natural de o asemenea valoare numai datorită eforturilor Asociației Parcul Național Văcărești. ![]()
Suntem solidari cu Asociația Parcului Natural Văcărești![]()
În numele organizațiilor din cadrul Coaliției ONG-uri pentru Cetățean vă transmitem mesajul de solidaritate cu Asociația Parcului Natural Văcărești pe care l-am transmis astăzi în cadrul unei scrisori publice. ![]()
Parteneriatul dintre Asociația Parcul Natural Văcărești și Primăria Municipiului București pentru administrarea Parcului Natural Văcărești putea să devină un exemplu de bună colaborare în interesul orașului.![]()
În loc de bună practică, devine (încă) un exemplu despre cum autoritatea publică ignoră resursele puse la dispoziție de o organizație neguvernamentală și desconsideră sistematic vocea experților din societatea civilă.![]()
🟢Pentru o punere în perspectivă, redăm mai jos scurta istorie a acestei colaborări:![]()
Asociația Parcul Natural Văcărești s-a format în anul 2014 cu scopul înființării și administrării Parcului Natural Văcărești, primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde compact din București. Organizația a luptat ani de zile pentru a transforma fostul Lac Văcărești în parc natural, protejând-o inclusiv de dezvoltatori imobiliari. Asociația a administrat și promovat constant Parcul, voluntar și cu resurse proprii, și l-a transformat într-o resursă a orașului.![]()
În anul 2019, Asociația Parcul Natural Văcărești a pierdut administrarea parcului o data cu schimbarea legii si excluderea ONG-urilor din managementul naturii în România.![]()
După mai mulți ani de purgatoriu administrativ, în iunie 2021, Primăria Municipiului București și Asociația Parcul Natural au încheiat un acord de asociere pentru co-administrarea parcului, conform legii. Procedura de dare în administrare a fost respinsă de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate; entitatea responsabilă la nivel central de Parcul Natural Văcărești, aceasta invocând în mod abuziv că organizațiile neguvernamentale nu pot administra arii protejate în România, deși legea nu se referă și la parteneriate, ba chiar le încurajează.![]()
Ulterior, Primăria Municipiului București a decis să participe singură la procedura de administrare a parcului, cu sprijinul total al asociației, promițând acesteia că “în secunda doi”, după preluarea administrării parcului, va deveni partener oficial în acest demers. Dar, odată ce a devenit administrator, PMB a început să ignore sistematic propunerile asociației, aceasta fiind exclusă treptat din decizii, comunicări sau planuri ale parcului. Acordul de parteneriat și procedura de co-administrare promise nu s-au mai petrecut, administrația organizată de PMB angajând cheltuieli publice consistente pentru acțiuni și proiecte promise gratuit de asociație (Regulament, Plan de Management, acțiuni informare, vizitare, educație, întreținerea infrastructurii existente).![]()
Pe parcursul ultimului an mai multe incendii au devastat parcul Văcărești, cel mai grav având loc pe data de 5 aprilie 2022, când au ars 15 hectare de vegetație (deși Administrația a sugerat în repetate rânduri că doar 1 hectar ar fi fost afectat) și zeci de animale au căzut victime flăcărilor. După acest incident, Asociația Parcul Național Văcărești a avertizat că astfel de incendii se pot repeta în lipsa pazei permanente și a unor măsuri de management active din partea Administrației.![]()
După nici jumătate de an de colaborare, pe 25 mai 2022, Asociația Parcul Natural Văcărești anunță printr-un comunicat de presă că renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei și solicită demisia actualei conduceri a Administrației Parcului Natural Văcărești. Printre problemele semnalate găsim lipsa de comunicare și transparență, măsuri care duc la deteriorarea parcului și ignorarea sistematică a resurselor puse la dispoziție de Asociație.![]()
Scurta istorie a acestei colaborări arată cum, odată ajunse în control, autoritățile refuză să implice partenerii instituționali în actul decizional și încearcă activ, în acest caz, să submineze activitatea unei organizații care a contribuit timp de 10 ani la prezervarea acestui habitat unic în România și care a intrat cu bună-credință în acest parteneriat, cu scopul de a ajuta la dezvoltarea Parcului Natural Văcărești, în interesul orașului și al locuitorilor. ![]()
Semnatarii scrisorii:![]()
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică![]()
ActiveWatch![]()
Asociația Civică Miliția Spirituală![]()
Centrul FILIA![]()
FDSC - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile![]()
Asociația CIVICA![]()
Centrul pentru Inovare Publică![]()
.....................................................................................................................................![]()
Fotografie preluată de pe pagina de FB a Asociației Parcul Natural Văcărești
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.